Klassisk svensk mat, som passar både som förrätt och en lunchrätt. Lättlagat och samtidigt lyxigt.
Detta behöver du till fyra (två plättar vardera):
1 dl plus 1 msk mycket finhackad salladslök
1 tsk salt
1/2 kilo riven vinterpotatis
2 stora ägg, lätt vispade
2 msk vetemjöl
2 msk smör att steka i
8 tunna skivor kallrökt lax
till såsen
3 dl creme fraiche
2 msk pressad citron
1 msk riven pepparrot
1/2 tsk salt
Så här gör du:
Blanda samman 1 dl salladslök, salt, potatis och ägg i en stor skål. När det blandats rör du ner mjölet lite i sänder. Låt stå kallt åtminstone 15 minuter.
Blanda samman creme fraiche, citron, pepparrot och salt i en skål.
Hetta upp en matsked smör i en stor stekpanna. Lägg i fyra stora skedar av potatisröran och platta till så att det blir plättar. Stek fyra minuter på varje sida. Lägg sedan på serveringstallrik. Upprepa och gör fyra till.
Placera en laxskiva på varje potatisplätt och lägg på lite av cremefraichen. Dekorera med lite salladslök.

Vinklubben Tre Kronor
Vinklubben Tre Kronor arrangerar vinprovningar i flera av Sveriges största städer. De har temat mat och vin med inspiration om vinets historia och hur du bäst använder viner du uppskattar . Det behövs inga förkunskaper och vinprovningarna är lättsamma och avslappnade.
Nyhetsbrevet
Kontakta Oss
Tre Kronor Vin AB
info@trekronorvin.se