Pytt på ankbröst med saltgurka och stekt ägg
En riktig svensk klassiker med en liten twist. Ankköttet lyfter upp hela rätten liksom rikligt med dill.
Det här behöver du till fyra:
Ett stort ankbröst med skåror skurna i skinnsidan
4 ägg
Hackad färsk rosmarin, 1 kvist
Rikligt med mör och olja att steka i
1 kg potatis, fast, skalad och skuren i tärningar okokt
1 stor morot, skuren i tärningar, okokt
1 stor gul lök, finhackad
1 msk vitvinsvinäger
Dill (mycket)
Salt och vitpeppar
Saltgurka och stekt ägg till serveringen
Så här gör du:
Salta och peppra ankan runt om
Massera in den hackade rosmarinen
Hetta upp olja och smör till hög temperatur och stek ankan med skinnsidan ner till dess att den får fin färg.
Vänd därefter och låt steka mycket varmt på andra sidan till dess att den får färg.
Ta ankan ur pannan och lägg i den hackade löken. Sänk värmen till medel.
Skär ankan i mindre tärningar. Det är OK om den är understekt, den ska få mer värme.
Stek löken mjuk i samma panna.
Tillsätt vitvinsvinäger, potatis, morötter och ankköttet. Salta och peppra.
Stek till dess att potatisen är mjuk.
Stek äggen i en egen panna i lite smör, Salta äggen.
Servera pytten och strö över rikligt med nyhackad dill. Skär saltgurkorna i klyftor på längden.