Ragu på Salsiccia
En variant på klassisk bolognese som ger extra karaktär och mustighet genom att använda saftig och kryddad salsicciafärs. Passar särskilt bra till ett kraftigt rött vin med rika tanniner.
Det här behöver du till fyra personer:
400 g Salsicciafärs (om du inte hittar färs kan du köpa färska salsicciakorvar istället och tömma ut färsen)
50 g smör
3 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 röd chilipeppar
100 g riven morot
1 tärning köttbuljong
400 g krossade tomater
3 dl mjölk
2 msk tomatpuré
2 msk balsamicovinäger
2 dl rött vin
2 msk rosmarin
0,5 msk peppar
2 tsk salt
500 g Penne Rigate
1 dl riven parmesan till matlagning
Riven parmesan till servering
Persilja eller basilika till garnityr
Så här gör du:
Smält smöret i en kastrull. Hacka gul lök, vitlök och chili, och stek på låg värme i kastrullen tills löken blir mjuk och något genomskinlig. Tillsätt riven morot, balsamicovinäger och tomatpuré och stek hela blandningen några minuter på medelhög värme under omrörning så att det inte bränner. Hetta upp en stekpanna och stek färsen på medelhög till hög temperatur och häll av en del av vätskan som kommer fram. Smula buljongtärningen över lök-röran och slå på vinet. Låt det sjuda och rör om så att smakerna blandas. Efter två minuter har du i den stekta färsen, krossade tomater, mjölk samt rosmarin, peppar och salt. Rör om ordentligt och låt puttra på låg värme. Koka pastan en minut under anvisning så den blir al dente. Sila pastan och rör ned den i såsen. Slå av värmen helt, vänd ned 1 dl riven parmesan och låt hela skapelsen vila i fem minuter. Vid servering, riv över parmesan och garnera med persilja eller basilika.