Skriv ut recept Skriv ut recept

Räk- och torskgryta med lite curry

Enkelt och lättlagat. Dessutom en möjlighet att använda mindre torskbitar som ibland kostar lite mindre.
Det här behöver du till fyra:
6 hg torskfilé, skuren i 3 cm bitar
5 hg räkor, skalade
2 msk smör
1 stor gul lök, finhackad
2 medelstora purjolökar, skurna i tunna skivor
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 stora morötter, skalade och skurna i 1/2 cm tjocka skivor
2 msk koncentrerad fiskfond
5 dl vitt vin
1 tsk curry
salt och peppar efter smak
1 msk pressad citron
2 äggulor
2 dl vispgrädde
så här gör du:
Hetta upp smöret i en stekpanna.
Lägg i torskbitarna och stek och rör försiktigt i fem minuter.
Ta torskbitarna ur stekpannan, men behåll fettet i pannan och gör den inte ren. Lägg torsken tillsammans med räkorna i en varm skål
Lägg lök, vitlök och purjolök i stekpannan. Stek den mjuk utan att den får färg.
Lägg i morötterna och rör så att det blandar sig. Tillsätt fond, curry, citron och vin. Låt koka upp och sedan sjuda i tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Känn efter att morötterna är som du vill ha dem.
Vispa samman äggulor och grädde med lite salt och peppar.
Ta av lökblandningen från spisen. Vispa ner gräddblandningen. (Det får absolut inte koka för då är äventyret slut). Placera räkor och torsk på ett uppläggningsfat. Häll över såsen och servera med ett gott ris.