Skriv ut recept Skriv ut recept

Ett recept som du kan laga med ankbröst, men också med gås eller kyckling. Såsen ger lite gammalsvensk riktning. Lätt att laga. Vi rekommenderar att du serverar med potatismos.
Detta behöver du till fyra:
2 stora ankbröst
1 msk smör till stekning av ankbröst
salt och peppar
till såsen:
2 dl frysta lingon
2 msk lingonsylt
1 msk kycklingfond
100 g smör
1/2 tsk kanel
Ankfettet från stekningen av brösten
Så här gör du:
Gör såsen först.
Smält smöret. Lägg i de frysta lingonen. Låt de steka på låg värme i 20 minuter. Lägg i lingonsylten, kanel och fond. Låt stek ytterligare 10 minuter på låg värme. Ställ åt sidan.
Salta och peppra ankbrösten runt om. Skär tunna snitt i skinnet på brösten med ca 1 cm mellanrum.
Hetta upp smör i en stekpanna och stek först ankbrösten på skinnsidan ner i 10 minuter. Stek dem därefter i 8 minuter på andra sidan. Lyft upp brösten och slå in dem i metallfolie och låt dem vila i 10 minuter.
Vänd ner lingonsåsen i ankfettet i stekpannan och hetta upp och låt det koka samman. Smaka av om du behöver mer salt och peppar.
Ta ankbrösten ut folien och skär i tunna skivor. Servera med sås och ett gott potatismos.