Skriv ut recept Skriv ut recept

Räkspett med grillade grönsaker

Här kombinerar du vegetariska spett med spett där du grillat räkor. Otroligt lätt att laga och mycket spännande lunchrätt eller förrätt.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar olivolja
1 matsked vitt vin
1 tesked salt
1 tesked svartpeppar
1 matsked citronsaft
1 tesked koncentrerad kycklingfond
5 hg räkor, skalade med stjärtspetsarna kvar
3 dl små champinjoner eller större som du delat
1 stor gul lök, skalad och skuren i bitar
1 gul squash i tjocka skivor
1 zucchini i tjocka skivor
2 citroner
Så här gör du:
Lägg grillspetten om de är i trä i vatten i tio minuter så att det inte fastnar under grillningen. Hetta upp grillen. Dela citronerna i fjärdedels klyftor och grilla dem där det är som varmast till dess att de får färg. Ta dem sedan av grillen.
Blanda samman olja, vin, citronsaft, fond och kryddor. Trä grönsakerna på en uppsättning spett och räkorna på en uppsättning. Trä de grillade citronklyftorna längst ut på räkspetten. Pensla alla spett med marinaden. Låt vila 15 minuter. Grilla sedan grönsaksspetten först i 4 minuter på varje sida. Lägg därefter grönsaksspetten på lite aluminiumfolie på sidan av grillen så att de håller sig varma. Grilla sedan räkspetten i 1 minut per sida och servera direkt. Du kan göra en liten sås med 2 dl creme fraiche, 2 matskedar tomatpurée, 1 tesked balsamvinäger och en tesked salt. Det passar med både mat och vin.