Skriv ut recept Skriv ut recept

En verklig klassisk italiensk rätt med underbar doft av saffran och lite vitlök. Lättare att göra än du föreställer dig.

Detta behöver du till fyra personer:
2 dl arborioris (risottoris)
2 vitlöksklyftor med skal
1 finhackad liten purjolök där allt ska med, både vitt och grönt
1 dl olivolja
2 dl vitt vin
ca 1 1/2 liter kycklingfond
150 gram riven Parmesan
1 påse saffran (0,5 gram)

Så här gör du:
Värm oljan i en stor kastrull. Lägg i den hackade purjolöken och låt den mjukna under omrörning. Det gör inget om de gröna bitarna förblir lite styvare. Lägg i de hela vitlöksklyftorna. Låt fräsa några minuter under omrörning. Häll i riset och blanda ordentligt. Rör till dess att du känner att riset börjar fastna i botten. Häll då i vinet och saffran. Rör om och fortsätt till dess att du känner att vinet börjar fastna igen. Då häller du i lite av fonden och fortsätter så i 25 minuter. Då ska risotton kännas ordentligt rinnig. Behöver du mer vätska häll i vatten. Innan serveringen kollar du konsistensen. Har risotton tjocknat tillsätt lite vatten och rör om. Därefter lägger du i osten och rör till dess att den smält. Servera direkt med din övriga mat eller bara som den är. Håll utkik efter vitlöksklyftorna. De serverar du inte.