Risotto Milanese
En verklig klassisk italiensk rätt med underbar doft av saffran och lite vitlök. Lättare att göra än du föreställer dig.
Detta behöver du till fyra personer:
2 dl arborioris (risottoris)
2 vitlöksklyftor med skal
1 finhackad liten purjolök där allt ska med, både vitt och grönt
1 dl olivolja
2 dl vitt vin
ca 1 1/2 liter kycklingfond
150 gram riven Parmesan
1 påse saffran (0,5 gram)
Så här gör du:
Värm oljan i en stor kastrull. Lägg i den hackade purjolöken och låt den mjukna under omrörning. Det gör inget om de gröna bitarna förblir lite styvare. Lägg i de hela vitlöksklyftorna. Låt fräsa några minuter under omrörning. Häll i riset och blanda ordentligt. Rör till dess att du känner att riset börjar fastna i botten. Häll då i vinet och saffran. Rör om och fortsätt till dess att du känner att vinet börjar fastna igen. Då häller du i lite av fonden och fortsätter så i 25 minuter. Då ska risotton kännas ordentligt rinnig. Behöver du mer vätska häll i vatten. Innan serveringen kollar du konsistensen. Har risotton tjocknat tillsätt lite vatten och rör om. Därefter lägger du i osten och rör till dess att den smält. Servera direkt med din övriga mat eller bara som den är. Håll utkik efter vitlöksklyftorna. De serverar du inte.