Marinerad citronkyckling
Detta är en smakrik rätt som har alldeles rätt balans med syran så att citronen inte tar överhanden utan smaken blir rund och fin med en tydlig citruston. Citronskalet ökar upplevelsen med sina söta dofter.
Detta behöver du till 4:
1 kg kycklinglår med skinn och ben
2 matskedar rivet citronskal
10 cl pressad citron
2 krossade vitlöksklyftor
2 matskedar hackad färsk timjan
1 matsked hackad färsk rosmarin
1 tesked salt
1 tesked svartpeppar
1 dl olivolja
4 matskedar smält smör
2 dl grädde
Citronklyftor till garnering
Så här gör du:
Lägg citronsaften, citronskalen, vitlök, timjan, rosmarin salt, peppar och olivolja i en skål och blanda samman.
Stick med en vass kniv två hål i skinnet på varje kycklinglår. Lägg kycklinglår plus marinaden i en plastpåse. Vrid runt den så att marinaden träffar alla delar. Låt marinera i kylskåp i ca två timmar. Under tiden vänder du påsen var tjugonde minut.
Värm ugnen till 225 grader. Ta kycklingen ur plastpåsen och lägg bitarna på ett ugnsfast fat. Det ska ligga i ett lager. Spara marinaden. Pensla bitarna med lite smält smör. Baka i 45 minuter i ugnen till dess att kycklingen är gyllenbrun. Efter halva tiden penslar du kycklingen med det smälta smöret. Ta fatet ur ugnen och låt vila under aluminiumfolie i tio minuter. Koka upp den resterande marinaden och tillsätt grädden. Servera med såsen, en grön sallad och kanske lite ris.