Skriv ut recept Skriv ut recept

En väldigt lättlagad och smakrik rätt där blåbärens söta dofter kommer samman med sötman och syran i balsamvinägern. Suveränt gott. Blir riktigt bra med ett vin med lite sötma eftersom vi jobbar med lönnsirap. Vackert är det också och därför bra bjudmat.
Detta behöver du till fyra:
1/2 dl olivolja
100 g smör
4 skinn och benfria kycklingfiléer
salt och peppar till kycklingen
1 tesked salt
3 schalottenlökar skalade och skurna i lövtunna skivor.
4 dl blåbär
1 dl balsamvinäger
1 matsked lönnsirap
2 matskedar finhackad färsk rosmarin
Så här gör du:
Värm ugnen till 175 grader.
Värm hälften av olja och smör i en stekpanna av teflontyp (non stick). Salta och peppra kycklingbitarna. Lägg filéerna i pannan när det slutat fräsa och stek dem på båda sidor till dess att det blir fin färg runt om. Lägg filéerna på ett varmt ugnsfast fat. Sänk temperaturen i stekpannan. Häll resterande olja och smör i pannan. Lägg i löken och stek till dess att den är helt mjuk och lite karamelliserad, ca 4 minuter. Lägg i blåbären och koka upp en minut. Rör ner vinäger, lönnsirap, rosmarin, salt och peppar och låt sjuda ca 10 minuter. Rör om ganska frekvent. sluta inte innan blåbären spruckit sönder.
Häll blåbärssåsen över kycklingen och baka den mitt i ugnen i ca 25 minuter. Kolla försiktigt att kycklingen är färdig. Servera med sallad eller pasta.