Skriv ut recept Skriv ut recept

Festmat med klassiska franska förtecken. Egentligen hur enkelt som helst att göra. Passar som bjudmat.
Pilgrimsmusslor finns i många butiker, men oftast frysta. Du ska tina dem i rumstemperatur innan du lagar maten. Annars är det bara att tuta och köra.
Det här behöver du till fyra:
4 portionsstora filéer av rödtunga eller bergtunga
16 pilgrimsmusslor
1 msk smör att steka fisken i
salt och peppar till fisken
såsen:
1 stor gul lök, finhackad
1 stor morot, skuren i tunna mynt
1 msk färsk timjan
1 lagerblad
1 selleristjälk, finhackad
2 msk smör
3 dl torrt vitt vin
1 msk koncentrerad hummerfond
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk pressad citron
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
6 cl Pernod eller annan variant med anis.
2 dl tjock grädde
1 dl hoppressad finhackad färsk dill
2 msk mjukt smör
Till serveringen: finhackad dill
Så här gör du:
Gör såsen först.
Smält 2 msk smör i en kastrull. Tillsätt lök och vitlök och låt det steka mjukt. Lägg i morot, timjan, lagerblad, selleri, hummerfond, citron, Pernod och salt och peppar. Låt steka samman under omrörning några minuter. Häll på vinet. Rör om så att inget fastnat i botten och låt koka på medelvärme till dess att hälften av vätskan har reducerats. Sila såsen och tillsätt grädden och koka samman under 10 minuter. Ställ åt sidan medan du steker fisken.
Hetta upp smör i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra fisk och pilgrimsmusslor runt om. Stek fisken först, fem minuter på varje sida. Lägg fisken på en varm tallrik. Stek pilgrimsmusslorna tre minuter per sida och lägg på tallrik.
Hetta upp såsen och rör ner dillen. Ta av värmen och rör ner smöret i små klickar med stark vispning så att såsen tjocknar lite. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt fisken på en spegel av lite av såsen. Strö över färsk dill. Servera resterande sås separat. Passar med pressad potatis och en god grön sallad.