Bärkompott med fransk vaniljgrädde
Klassisk dessert som du får den i Frankrike. Okomplicerad, lättlagad och fräsch. Ett säkert kort om du vill bjuda på en enkel rätt till en fin middag.
Detta behöver du till fyra:
Bären:
1 liter blandade bär (är det frysta bär ska du tina dem först)
2 dl socker
1 dl nypressad apelsinjuice
rivet skal av en apelsin
Fransk vaniljgrädde:
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche (helfet)
1 dl socker
Så här gör du:
Vispa samman 2 dl av bären med socker, apelsinjuice och apelsinskal. Vispa kraftigt så att du mosar bären och vispa till sockret löst sig.
Vänd ner de hela bären försiktigt och blanda samman. Låt stå i rumstemperatur minst en timma och vänd runt blandningen då och då.
Vaniljgrädden:
Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg dem i en skål. Lägg i socker, grädde och creme fraiche och vispa till dess blandningen tjocknar och blir ”toppig”. Den ska inte bli hård.
Servera bären och grädden i olika skålar och låt gästerna ta för sig.