Skriv ut recept Skriv ut recept

En riktigt delikat pastarätt, som ger mycket olika smaker. Det är en rätt som inte ska drunkna i sås utan det ska vara balans mellan pastan och svampsåsen. Lite matlagningspyssel med lyckligt slut.
Det här behöver du till fyra personer:
75 g smör plus 2 msk smör
8 stora skivor Prosciutto (lövtunna)
1 liter svamp med smak (kantareller fungerar liksom annan smakrik svamp)
3 schallotenlökar, finhackade
1 msk hackad färsk timjan plus färsk timjan till serveringen
salt och peppar
2 msk kantarellfond (koncentrerad)
2 dl torrt vitt vin
bred bandpasta efter aptit (typ pappardelle eller fettucini)
2 dl grädde
så här gör du:
Hetta upp 75 g smör i en stor stekpanna. Stek Prosciutto i ett lager (eventuellt behöver du steka några skivor åt gången). Stek på hög värme och vänd ett par gånger så att prosciutton får färg och blir knaprig.
Ta upp köttet med pincett och lägg på hushållspapper för att rinna av.
Lägg i resten av smöret i den varma stekpannan utan att göra den ren. Halvera svamparna och stek dem under omrörning till dess att de släppt vätskan och börjat få färg.
Lägg i timjan och lök och stek det med svampen till dess att svampen mjuknar. Lägg i fonden och vinet och koka samman med svampen. Salta och peppra såsen. Låt koka 8-10 minuter till dess att det bara finns ett tunt lager vätska med svampen.
Koka under tiden pastan i saltat vatten tre minuter mindre än vad paketet säger.
Ta upp pastan med hålslev och lägg den i svampsåsen. Lägg i hälften av den stekta prosciutton och häll i 2 dl av pastavattnet.
Blanda runt med en stor gaffel och koka samman till dess att vätskan trängt in i pastan. Det tar ca 3 minuter. Häll i grädden och fortsätt koka med pastan i två minuter.
Servera i skålar och strö över resten av prosciutton och lite färsk timjan.