Skriv ut recept Skriv ut recept

Rökt lax med raggmunk och pepparrotsgrädde

,

Klassiska svenska smaker. Lite pyssel, men i grunden enkel matlagning. Och en rätt som rätt serverad blir en festmåltid.

Detta behöver du till fyra hungriga:
8 stora skivor kallrökt lax
Citron och sallad till serveringen
Raggmunkarna:
800 g fast potatis
1 ägg
1,5 dl mjöl
3 dl mjölk
2 tsk salt
50 g smör (till stekning)
Pepparrotsgrädden:
2 dl hårdvispad grädde
1/2 tsk salt
1 rågad matsked nyriven pepparrot

Så här gör du:
Blanda samman en pannkakssmet och riv potatisen rakt ner i smeten så att den inte hinner mörkna
Hetta upp en stekpanna och stek raggmunkarna. Håll dem helst varma i ugnen medan du steker färdigt. Har du de praktiska formarna för att steka ägg i så använd dem. Då får du jämnstora och snygga raggmunkar. Stek på medelvärme så att raggmunkarna hinner bli genomstekta. Servera med den skivade laxen, pepparrotsgrädden och en sallad. Pressa lite citron på laxen.