Skriv ut recept Skriv ut recept

Rosé Coq au vin

En rolig variant av en stor klassiker. Inte svår att laga, men det kräver lite tid och tålamod. Men belöningen kommer var så säker. Rosévinet ger en helt annan karaktär åt kycklinggrytan.

Detta behöver du till fyra:
1 kg kycklingdelar med ben i
1 flaska rosévin
2 msk koncentrerad kycklingfond
4 kvistar timjan
50 g finhackad bacon
2 msk smör
1 stor gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackade
Salt och peppar till kycklingen
2 stora morötter skurna i 2 cm tjocka mynt
100 g champinjoner
1 msk tomatpuré
1 msk mjöl
6 cl mörk rom eller konjak
2 dl syltlök
2 msk smör
1 tsk salt
2 msk pressad citron
2 lagerblad

Så här gör du:
Salta och peppra kycklingbitarna generöst runt om.
Blanda vinet med fonden i en skål. Lägg i kycklingen med timjankvistarna och täck med plastfolie. Låt stå i kylskåp över natten.
Stek baconen knaprig och lägg det på hushållspapper för att ta bort överflödigt fett. Spara stekpannan med baconfettet.
Ta kycklingen ur marinaden. Torka den helt torr med hushållspapper.
Hetta upp stekpannan och stek kycklingbitarna gyllenbruna, det tar ca fem minuter totalt.
Lägg kycklingen på ett fat.
Lägg två mask smör i stekpannan utan rengöring och stek löken och vitlöken mjuk, ca 3-4 minuter. Lägg i morotsbitarna och svampen. Stek 7-8 minuter. Rör om då och då. Rör ner tomatpurén och strö över mjölet. Blanda samman och låt sjuda ett par minuter.
Häll över vinmarinaden plus citronen och låt koka utan lock 10-15 minuter till dess att vätskan reducerats till ca hälften.
Lägg i kycklingen, lagerblad och bacon. Lägg på lock och låt koka samman i ca 45 minuter.
Allra sist tar du grytan av spisen och lägger i en msk smör, syltlöken och romen. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ett gott ris och en grön sallad.