Sparris med kokt ägg och beurre blanc
Underbar liten lunchrätt som berättar om varmare tider. Lätt att laga. Koka inte äggen för länge. De ska vara nästan löskokta.
Detta behöver du till fyra:
En ordentlig bunt med sparris, vit eller grön, putsad och skalad om den är vit.
Ordentligt saltat vatten med en matsked socker och en matsked ättika till kokningen.
4 ägg, kokta 7 minuter (Lägg äggen i kokande vatten och låt den koka i sju minuter och skölj dem sedan omedelbart i iskallt vatten så att de inte efterkokar)
Rosépeppar och svartpeppar till serveringen.
Limeklyftor till serveringen
Beurre blanc såsen:
1 msk smör till stekning
2 schalottenlökar, superfinhackade
2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
100 g rumsvarmt smör
salt
peppar
Så här gör du:
Koka sparrisen i det sötade och syrade vattnet.
Koka äggen och kyl dem i kallt vatten
Koka grädden och låt den reducera till hälften
Smält smöret och stek löken mjuk.
Rör ner vinäger och vin och låt det koka samman till dess att nästan all vätska kokat bort.
Rör ner den reducerade grädden i lökblandningen.
Ta av värmen och rö ner det mjuka smöret i gräddblandningen.
Smaka av med salt och peppar.
Servera sparrisen på en spegel av såsen. Placera ägget på toppen och strö över den grova papparen.
Limeklyftor å sidan för var och en att dosera efter humör.