Sjötungsfiléer med dragonvinsås

En klassisk fransk fiskrätt som är enkel men delikat. Perfekt bjudmat.
Detta behöver du till fyra personer:
4 sjötugsfiléer
75 g vindruvor
25 g smör
1 rågad tesked med färsk finhackad dragom
20 cl torr vit vermouth
25 g smör
15 g svetemjöl
2 dl vispgrädde
1 msk fiskfond koncentrerad
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på högsta värmen, gärna med grill om du har det.
Häll kokande vatten över vindruvorna och låt dem ligga i 45 sekunder. Dra av skalen, halvera druvorna och pilla bort kärnorna.
Värm upp ett serveringsfat innan du börjar laga fisken:
Skär filéerna i halvor längdriktningen, så att du har 8 filéer.
Salta och peppra runt om och rulla samman till täta rullar med skinnsidan inåt.
Värm upp smör i en stekpanna. Lägg i den rullade fisken, strö över dragonen och häll på vermouthen
Låt koka under lock i 5-6 minuter.
Smält smöret i en liten kastrull. Rör ner smöret och blanda till en jämn pasta.
När fisken är färdigkokt flyttar du den till det varma uppläggningsfatet och täcker med folie. Såara kokvätskan.
Lägg fonden i kokvätskan och koka bort ca hälften av vätskan.. Rör ner grädden och koka samman. Rör långsamt ner gräddblandningen i smöret under konstant vispning. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken och ställ långt upp i ugnen så att fisken får färg (ca 3 minuter). Servera därefter med ris eller potatis Garnera med de skalade druvorna.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner