Skriv ut recept Skriv ut recept

Magnifikt gott och receptet är inspirerat av superstjärnan Heston Blumentahl, men förenklat för att kunna fungera i ett vanligt hem. Men det är definitivt en maträtt som du kan bjuda alla utan undantag på. Bra festmat helt enkelt.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar torsk utan skinn och ben
smör att steka torsken i
salt och peppar
1 liten delikatesspotatis, skalad och skuren i tunna skivor
1 matsked smör
1/2 gul lök, skalad och skuren i tunna skivor
1 purjolök, skuren i lövtunna skivor
2 matskedar koncentrerad fiskfond
1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
1 matsked pressad citron
1 tesked hackad färsk timjan
salt och peppar efter smak
finhackad gräslök som dekor
Så här gör du:
Lägg torsken i saltat vatten i kylskåpet ca 1 timma innan du ska steka den.
Smält smöret i stekpannan och stek löken och potatisen i tio minuter. Lägg i purjolöken och stek i ytterligare fem minuter.
Lägg i fiskfonden med det vita vinet, citron, timjan och salt och peppar och låt sjuda under fem minuter. Lägg i grädden och fortsätt koka under tio minuter.
Häll såsen i en matberedare och kör den till en fin sås. Sila såsen så att det blir helt jämn. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm under lock.
Ta torsken ur saltlagen. Lägg smör i en stekpanna och låt det hettas upp till dess att det blir tyst. Salta och peppra torsken och stek två minuter på varje sida. Täck med folie och låt torsken vila ca fem minuter.
Servera torsken med sås toppad med hackad gräslök och kanske en god potatis eller en grön sallad.