Potatisgratäng med salami och Västerbottensost
Ett mycket bra alternativ till Jansons frestelse och det fungerar i alla sammanhang. Som mellanrätt, som tilltugg till ett glas vitt eller rött vin, som förrätt eller som vickning. Helt enkelt en universalrätt som dessutom har utseendet för sig.
Detta behöver du:
10 medelstora skalade potatisar, skurna i tunna skivor
4 matskedar smält smör
salt och peppar
2 gula lökar, skalade och skurna i tunna skivor
200 g salami i tunna skivor
1 dl riven Västerbottensost
Hackad färsk persilja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Koka potatisskivorna i ordentligt salt vatten i 4 minuter. Ta bort vattnet och låt torka ordentligt.
Pensla botten i en ugnsfast form med smält smör.
Placera 1/3 av potatisskivorna i botten av formen. Pensla dem med smält smör. Täck med ett tunt lager skivad lök (hälften av löken) och ,därefter med skivad Salami (hälften av Salamin). Strö över lite Västerbottensost. Lägg på ett lager potatis. Pensla med smör och därefter lök, salami och ost igen. Täck till sist med resten av potatisen och pensla mer smör. Salta och peppra. Ställ mitt i ugnen och baka i 45 minuter. Ta ur ugnen och dekorera med persilja. Skär upp i tårtbitar med vass kniv.