Spansk kyckling i ugn
En fin och lättlagad kycklingrätt som passar hela året i goda vänners lag.
Detta behöver du till fyra:
2 stora rödlökar, skalad och skuren i 8 klyftor
1/2 kg sötpotatis, skalad och i bitar
1/2 kg sparris- eller mandelpotatis, skalad och delad i klyftor
8 hela vitlöksklyftor, oskalade
8 medelstora tomater skurna i fyra klyftor
100 g chorizo eller annan kryddig korv
12 st kycklinglår
1/2 tesked rökt paprikapulver
1/2 tesked torr oregano
1 zucchini, skivad
4 broccolibuketter
4 matskedar olivolja
2 kvistar rosmarin
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg löken, vitlöken, sötpotatisen och potatisklyftorna, broccolin och tomaterna i en stor ugnsfast form och strö på salt och rikligt med svartpeppar. Lägg rosmarin ovanpå och drissla över oljan. Blanda samman allt och låt rostas i 20 minuter.
Medan grönsakerna rostas ta bort skinnet från korven och skiva korvköttet tunt (5 mm är lagom). Lägg kycklinglåren på en arbetsyta och ge var och en ett par slag med handflatan. Krydda med salt och peppar. Blanda oregano och paprikapulver och spara. Ta ur de rostade grönsakerna ur ugnen och strö över chorizon. Vänd runt några gånger.
Lägg kycklingen över grönsakerna och sprid över oregano-paprika blandningen. Ställ tillbaka i ugnen i 20 minuter. Ta ut formen och luta den så att allt spad hamnar i ena sidan. Ös kycklingen generöst flera gånger. Sprid zucchinin över formen. Höj värmen till 200 grader och ställ tillbaka i ugnen ytterligare 20 minuter.
När du äter trycker du försiktigt på vitlöksklyftorna så att den rostade vitlöken kommer ut.