Skriv ut recept Skriv ut recept

Fläskfilé med gräddsås på lök och champinjoner

Klassisk middagsmat som lämpar sig väl att bjuda på. Om du har rikligt med pengar kan du ju byta ut fläskfilén mot oxfilé, men vi håller oss till fläskfilé. Med den såsen blir det förträffligt.

Detta behöver du till fyra:
600 g fläskfilé, rensad från fett och hinnor
olja och smör att steka i
salt och peppar
Till såsen:
4 stora gula lökar, skivade
1/2 liter skivade champinjoner
1 matsked kantarellfond
2 msk smör att steka löken i
2 msk olivolja att steka svampen i
1 msk kantarellfond
2 tsk krossad torr dragon
6 cl mörk rom
2 msk vitvinsvinäger
3 dl grädde
Salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Skär köttet i biffar 4-5 cm tjocka. Är filéerna smala får du ta två biffar per person. Platta till biffarna något med handflatan. Salta och peppra och låt ligga i kylskåp minst en timme så att saltet hinner verka.
Under tiden gör du såsen.
Smält två matskedar smör i en kastruller. Lägg olja i en annan kastrull och hetta upp. Lägg lökringarna i smöret och stek på medelvärme. Löken ska bli mjuk och gyllenbrun.
Lägg oljan i en annan kastrull och stek svampen på hög temperatur. Salta generöst för det driver ut vattnet fortare.
När svampen släppt sitt vatten och löken blivit färdig häller du över svampen i löken. Rör om och tillsätt övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt koka samman och reducera så att såsen tjocknar något.
Ta köttet ur kylskåpet och stek det i olja och smör på riktigt hög värme. 2-3 minuter per sida. Lägg därefter köttet att vila några minuter.
Servera med en god potatis, kokt eller stekt. Gärna en sallad på sidan. Skeda över såsen med svamp och lök. Servera resterande sås i såsskål vid sidan.