Skriv ut recept Skriv ut recept

Kycklinggryta

En mycket smakrik och otroligt uppskattad gryta. Dessutom lätt att laga.
Detta behöver du till fyra:
4 matskedar olivolja
1 kg skinn- och benfri kyckling skuren i stora tärningar
2 stora gula lökar, skalade och hackade
3 vitlöksklyftor skalade och finhackade
2 stora morötter skurna i mindre bitar

1 tesked rökt paprikapulver
2 matskedar vetemjöl
2 1/2 dl vitt vin
1 matsked balsamvinäger
2 dl färdigblandad kycklingfond
2 burkar hela tomater utan skinn som du skivat
2 dl halverade champinjoner
2 lagerblad
5 kvistar färsk timjan
salt och peppar efter smak.
Potatismos eller puré till serveringen
Så här gör du:
Hetta upp hälften av olivoljan i en stor gryta. Stek kycklingen, ungefär hälften åt gången i fem minuter så att den får färg. Flytta sedan kycklingen till en skål och spara.
Tillsätt andra hälften av oljan och hetta upp. Lägg i lök och vitlök och låt steka under omrörning 3-4 minuter till dess att den mjuknat.. Tillsätt paprikapulvret och mjölet. Rör om så att det blir en homogen blandning. Tillsätt vinet och balsamvinäger under omrörning. Koka upp och låt koka två minuter.
Tillsätt fonden, svamp, morötter,  tomater och timjan. Rör om och tillsätt sedan den stekta kycklingen.  Lägg på lock och reducera värmen. Låt sjuda i ca 30 minuter. Ta bort lagerblad och timjankvistarna. Smaka av med salt och peppar.
Servera med potatispuré och en liten sallad på sidan.