Skriv ut recept Skriv ut recept

En riktig delikatess som blivit en av våra verkliga matfavoriter. Också ett sätt att dryga ut den numera ganska dyra torsken. Och smaken är det inget fel på.
Detta behöver du till fyra:
1/2 kg mjölig potatis skalad och skuren i fyra bitar var
1/2 liter standardmjölk
1/2 kg torsk utan skinn och ben (Du kan köpa mindre bitar, det gör inget)
2 msk olivolja
2 ägg, vispade
4 salladslökar, finhackade (både det vita och det gröna
2 dl finhackad koriander (eller persilja om du inte gillar koriander)
1 msk koncentrerad fiskfond
2 msk pressad citron
2 dl ströbröd
2 msk smör till stekningen
salt och peppar efter smak
citronklyftor till serveringen
till sås:
3 dl creme fraiche
1 msk pressad citron
1 msk currypulver
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Så här gör du:
Koka potatisen i saltat vatten i 20 minuter. Häll bort vattnet och lägg tillbaka potatisen i den varma torra kastrullen så att de torkar ordentligt.
Koka upp mjölken i en kastrull. Lägg i fisken och koka i 8 minuter. Ta upp fisken med hålslev och lägg den att svalna. Dela upp fisken i flagor med fingrarna. Spara mjölken.
Lägg fisken i en kastrull. Tillsätt olivolja, vispade ägg, salladslök, koriander (persilja),fiskfond, potatis och salt och peppar. Mosa samman med en gaffel eller potatismosstöt till en fin smet. Blir det för stelt lägger du i lite av mjölken i omgångar och fortsätter blanda till dess att du får en smet som du kan forma 8-12 bullar med. Platta till bullarna så att du får små biffar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Vänd biffarna i ströbröd och stek dem 4 minuter på varje sida. (Tänk på att du inte får täcka mer än halva stekpannan, annars sjunker värmen för mycket. Stek några åt gången). Servera direkt med såsen och en liten sallad.