Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt havsabborre på broccoli mousse och rostad paprikasås

En god, lätt och nyttig rätt. Dessutom ganska lätt att laga. Vi har med havsabborre i receptet men du kan ersätta den med gös om du inte hittar den fisken. Du kommer att bli förtjust.
Detta behöver du till fyra personer:
Fisken:
4 fiskfiléer (havsabborre eller gös) på ca 125 g styck
salt och peppar till fiskfiléerna
1 matsked smör
1 matsked olivolja
Puré:
1 broccolihuvud på ca 400 g
1 trimmad purjolök
salt och peppar
2 matskedar smör
citronjuice och det rivna skalet av 1/2 citron
paprikasåsen:
2 mogna röda paprikor
2 matskedar olivolja
1 schalottenlök finhackad
3 matskedar vitt vin
6 matskedar blandad kycklingfond
2 matskedar pressad citron
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Stoppa in paprikorna hela med kärnor och allt kvar. Låt baka i 45 minuter. Då börjar skinnet bubbla. Ta paprikorna från ugnen och lägg dem i en skål och täck med platsfolie. Låt paprikan svettas i tio minuter. Dra därefter av skalet och dela paprikan och ta bort kärnorna. Dela i mindre bitar. Sätt åt sidan.
Värm upp olivoljan till fisken i en stor stekpanna. Lägg i schalottenlöken och låt den bli mjuk. Lägg vinet och låt koka samman i en minut. Lägg i paprikan och fonden. Låt koka fem minuter. Kör blandningen till puré i en matberedare. Smaka av med salt och peppar. Häll i en liten kastrull för senare uppvärmning.
Koka upp saltat vatten på samma sätt som när du ska koka pasta. Ta blommorna av broccolin och lägg dem i vattnet. Putsa stjälken och skär i mindre bitar och lägg i det kokande vattnet. Skär purjolöken i tunna skivor och lägg dem i samma kokvatten som broccolin. Kok till dess att det är mjukt. Det tar ca 10 minuter. Häll av i en sil och lägg i matberedaren. Lägg i smöret och kör till en puré. Häll i citron, citronskal och smala av med salt och peppar.
Värm upp smör och olja att steka fisken i. Stek fisken på båda sidor  till dess att den får fin färg. Det tar ca 4 minuter per sida. Värm upp paprikasåsen.
Lägg en klick broccolipuré på tallriken. Placera fisken på purén och häll lite av såsen runt. Servera extra sås i en liten skål på bordet om man vill ha mer.