Skriv ut recept Skriv ut recept

Enkel husmanskost som passar de allra flesta. Bjud på det antingen serverat på tallrik eller fat, så att alla kan ta själv. Servera med en sallad och pressad potatis.
Det här behöver du till fyra:
Till laxen:
4 portionsbitar lax utan skinn och ben
1 msk olivolja
1 msk smör
salt och peppar efter smak
1 msk hackad färsk oregano
1 msk färsk hackad salvia
1/2 tsk rökt paprika
Till såsen:
2 msk smör
1 gul lök, finhackad
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl torrt vitt vin
1 msk hummerfond (koncentrerad)
2 msk dijonsenap
1/2 kg grön sparris, utan den hårda delen och därefter skurna i halvor på längden.
3 dl grädde
salt och peppar efter smak
Hackad färsk persilja till serveringen
Så här gör du:
Ta fram laxen så att den är rumstempererad. Salta och peppra runt om och klappa in kryddorna med handflatan.
Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek fyra minuter per sida. Vänd försiktigt så att laxen håller ihop. Ta laxen ur stekpannan och gör inte pannan ren. Håll laxbitarna varma.
Smält smöret i pannan. Lägg därefter i lök och vitlök och stek några minuter under omrörning till dess att löken blir mjuk. Lägg i övriga ingredienser utom sparris och grädde. Blanda och koka upp och låt koka ett par minuter. Häll i grädden och koka upp. Låt koka så att såsen börjar tjockna. Smaka av med salt och peppar. Lägg i Sparrisen och koka ytterligare fem minuter. Ta såsen av värmen och lägg i den stekta laxen. Låt den ligga i den varma såsen ett par minuter och servera sedan. Dekorera med hackad persilja. Ta gärna en sallad och lite pressad potatis.