Tjälknöl
Tjälknöl är en klassisk rätt för benfri älgstek, men kan göras på allt vilt och kraftigare nötkött. Det viktiga är att köttet är benfritt och att det är ordentligt fryst när tillagningen börjar. Tricket är att köttet blir bakat/kokt snarare än stekt och på så sätt blir mört och saftigt.
Det här behöver du till sex personer
Benfri älgstek eller högrev eller benfri lammstek på minst ca 1,5 kg
Köttet ska vara fryst.
Värm ugnen till 80-90 grader. Lägg in det helt frysta köttblocket på långpannans galler och låt det stå så i 10-12 tim. Pröva med termometer efter 10 timmar. Köttet är färdigt vid ca 75 grader.
Innan köttet är färdigt gör du i ordning följande:
Ingredienser
8 dl vatten
3 tskl salt
2 tsk socker
3 pressade vitlöksklyftor
1 matsked rosmarin
1 matsked timjan
2 matskedar hackade enbär
2 teskedar balsamico vinäger
grovmalen peppar
Koka upp en lag på alla ingredienserna och låt den kallna. När köttet är färdigt lägg i det varma köttet i den kalla lagen i dubbla plastpåsar. Låt ligga och dra i ca fem timmmar.
Skär köttet i tunna skivor. Servera gärna med potatisgratäng. Koka upp lagen och sila den. Låt den reducera till 3 dl. Tillsätt 1 1/2 dl matlagningsgrädde och låt koka samman tills det tjocknar. Servera med tomatsallad och en god potatis. Strö över färska eller frysta bär som lingon eller vinbär.