Stekt lax med dillsås
En klassisk svensk rätt som vi har piffat upp lite för att få fram alla smakerna.
Detta behöver du till fyra:
4 portionsbitar laxfilé med skinnet kvar
2 tsk salt
1 tsk grovriven rosépeppar
1 gul lök i 8 lövtunna skivor
8 tunna citronskivor
smör att steka i
dillsåsen:
3 dl majonnäs
1 msk pressad citron
1 dl finhackad dill
1 msk dillfrön
1 msk hummerfond
1 dl vitt vin
6 cl Pernod
salt och peppar efter smak
Dillkvistar till dekoration
Så här gör du:
Gör såsen först:
Lägg dillen, dillfrön, vitt vin, hummerfond och pressad citron i en blender eller kör det med stavmixer så att allt blir finfördelat. Framför allt ska dillfröna krossas.
Låt blandningen stå kallt ca en timma. Därefter blandar du ner blandningen i majonnäsen. Bara vispa på. Majonnäs kan ta till sig väldigt mycket och till slut bli en slät och fin sås. Smaka av med salt och peppar.
Smält smöret på medelvärme i en stekpanna med lock. När smöret är varmt lägger du ner laxen med skinnsidan ner. salta och rosépeppra laxfiléerna. Lägg därefter två skivor lök sida vid sida på varje filé. Ovanpå löken lägger du citronskivor. Lägg på locket och låt laxen steka i 20 minuter. Vill du att laxen ska vara riktigt genomstekt så kollar du om den ska steka längre. Skinnet skyddar laxen på undersidan.
Ta bort lök och citron när laxen har stekt färdigt.
Servera med dillsås och en dillkvist.