Skriv ut recept Skriv ut recept

Stekt lax med svampsås

,

Klassisk rätt, som du kan få som paradrätt i Finland, som älskar att kombinera lax med svamp. Lättlagat, gott och festligt.

Detta behöver du till fyra:
4 bitar laxfilé med skinnet kvar (ska ha skrapats rent frän fjäll)
100 g smör och 2 msk olja att steka i
salt, peppar och muskot till laxen
till såsen
1 liter champinjoner , skivade
1 msk kantarellfond
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk tomatpuré
1 tsk torr dragon
2 dl vitt vin
2 msk konjak eller mörk rom
2 dl grädde
2 msk rumstempererat smör
salt och peppar
grön sallad

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Salta, peppra och krydda laxen med lite muskot.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna.
När det blivit ordentligt hett steker du laxen med skinnsidan neråt. Ös ofta och mycket.
Efter 7 minuter stoppar du laxen i ugnen.
Låt den baka i 15 minuter. Fortfarande med skinnsidan neråt.
Stek svampen i stekpannan du använt till laxen.
När svampen släppt vätska lägger du i alla ingredienser utom grädden.
Låt sjuda samman i 10 minuter så att den reduceras.
Häll i grädden och koka upp och låt koka i ytterligare 10 minuter till dess att såsen tjocknar.
Ta såsen av värmen och rör ner smöret.
Servera laxen med såsen och en grön sallad.