Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är egentligen ingen gryta utan du gör en matig sås, som du sedan häller över torskfiléerna och låter sedan fisken bli klar i ugn. På så vis behåller du filéerna hela och fina och får ändå de fina smakerna och dofterna från såsen. Fungerar alldeles utmärkt som bjudmat och om du vill kan du ersätta grädden med något laktosfritt.
Detta behöver du till 6 personer:
6 fina torskfiléer
1/2 kg små potatisar, som du skurit i klyftor (gärna mandelpotatis eller sparrispotatis)
4 lite tjockare baconskivor om du hittar det (annars vanlig) som du skär i 2 cm bitar
3 dl hackad purjolök (bara det vita och ljusgröna)
1,5 dl färdigblandad fiskfond (koncentrat + fem delar vatten)
1,5 dl färdigblandad skaldjursfond (koncentrat + fem delar vatten)
1 dl vitt vin
2 teskedar pressad citron
1 tesked färsk timjan
1/2 tesked krossad saffran
1 matsked majzena
2 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 125 grader
Stek baconen krispig i en tjockbottnad stor kastrull.
Tag ur baconen och lägg den på hushållspapper för att rinna av.
Lägg i den hackade purjolöken i samma kastrull som baconen stekts i utan att göra rent och stek löken ordentligt mjuk. Tillsätt fonder, vin, potatis, saffran, citron och timjan. Låt koka till dess att potatisen mjuknar, ca 10 minuter. Blanda majzenan med lite kallt vatten och häll i. Tillsätt grädden och smaka av med salt och peppar. Låt koka upp så att den tjocknar något.
Lägg torskfiléerna sida vid sida på en stor ugnsfast form. Salta filéerna lätt. Skopa över såsen. Placera baconbitarna på toppen. Stoppa i ugnen och låt fisken bli färdig på ca 10 minuter. Servera med en grön sallad.