Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassisk spansk mat som ger dig en mycket fin kycklingservering. Inte så svårt att laga till.
Detta behöver du till fyra:
1 stor färsk kyckling
4 kvistar färsk timjan
4 kvistar färsk rosmarin
4 matskedar smör
1 lime frukt
4 vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
salt och peppar efter smak
3 dl söt Sherry
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader
Lägg kycklingen på ett ugnsfast fat med kanter.
Skär många snitt i skinnet runt fågeln med vass kniv.
Gnid in hela fågeln med grovt salt. Stoppa lite salt också i snittet i skinnet (under skinnet).
Kör vitlök, timjan, rosmarin och olja till en pasta i matberedaren. Smaka av med lite peppar.
Tryck in pastan i hålen i skinnet och gnid lite runt fågeln.
Tryck in smör i snitten efter kryddpastan. Skär limen i 4-5 skivor och lägg ovanpå kycklingen. Häll Sherryn långsamt över fågeln så att resten hamnar i fatet den ligger i.
Ställ kycklingen på sitt ugnsfat i ugnen. Efter 15 minuter minskar du temperaturen till 175 grader. Ös fågeln generöst så att hela fågeln täcks. Baka för ytterligare 30 minuter och ös fågeln var tionde minut.
Ta ur ugnen och låt fågeln vila 10 minuter innan du serverar den.
Spara den resterande Sherryn i ugnsfatet och använd som sås.
Servera med sallad och en god potatis.