Ugnsbakat lammrack
Smakrik och härlig servering av den mest älskade styckdetaljen på lammet.
Detta behöver du till fyra:
1 dl panko, som du kört riktigt fin med stavmixer eller blender
2 matskedar finhackad vitlök
2 matskedar finhackad rosmarin
1 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
3 msk olivolja
1 stort lammrack eller två mindre
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk olivolja
2 msk dijonsenap
Så här gör du:
Blanda panko med vitlök, rosmarin, salt, peppar och olivolja och låt det stå och svälla en stund.
Sätt ugnen på 230 grader.
Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna till minst 185 grader.
Skär rutmönster i fettet på lammet med vass kniv. Gnid in köttet med salt och peppar.
Stek lammet så att det får färg på alla sidor. Ta därefter lammet ur pannan. Låt det svalna några minuter och pensla det därefter med senap. Gnid in pankoblandningen runt lammet. Lägg det i en ugnsfast form och placera det mitt i ugnen.
Om du vill ha köttet medium rare ska sluttemperaturen vara 60 grader och då ska du ta köttet ur ugnen när det är 58 grader. Vill du ha lammet well done ska sluttemperaturen vara 65 grader och då ska du ta det ur ugnen när det är 63 grader. Köttets yttertemperatur är 230 grader så det fortsätter att värmas upp även när det tagits ur ugnen. Ugnsbakningen tar normalt 15-20 minuter beroende på köttets tjocklek.
Det är stiligt att servera köttet helt och tranchera det vid bordet. Supergott med potatispuré och en klick mintgelé. Vispa gärna ur ugnsformen med lite kallt smör och låt det smältas och blanda sig med köttsafterna. Det blir gott till köttet.