Råraka med kallrökt lax och lime creme fraiche
Superenkel festmat, som kan fungera som buffémat lika väl som en tallriksserverad förrätt.
Detta behöver du till fyra:
800 g fast potatis
1 msk salt till kokningen
1 dl neutral olja + 50 g smör till stekningen
3 stora skivor kallrökt lax
3 dl creme fraiche
saften och skalet av en mogen limefrukt
salt och peppar efter humör
Så här gör du:
Koka potatisen till dess att den är mjuk. Skölj därefter potatisen kall under rinnande kallt vatten.
Riv potatisen grovt. Lägg det rivna i en kökshandduk och vrid ihop så att vätskan rinner ur potatisen.
Platta ut potatisen på en oljad arbetsbänk till ca 1 cm tjocklek. Stansa ut ca 1 dm breda plättar och lägg dem till sidan. Lägg samman potatisen som hamnat utanför och gör en ny platta och stansa ut ytterligare plättar.
Hetta upp smöret och oljan i en stor stekpanna. Salta och peppra på plättarna och stek dem därefter i hög värme ca 4 minuter per sida. Lägg plättarna till sidan och håll dem varma.
Blanda samman creme fraiche med limesaft och skal. Salta och peppra och blanda fint.
Montera laxen vackert på plättarna och lägg på en sked creme fraiche. Om du vill kan du dekorera med lite färsk dill.