Skriv ut recept Skriv ut recept

En härlig rätt med kött som numera kan köpas hela året. Det blir ett fint långkok och är inte svårare än att du kan laga det.

Det här behöver du till fyra personer:
till ”stuffing”:
250 g spenat
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 ansjovisfiléer, finhackade
saften och det rivna skalet av en citron
70 g ströbröd
salt och peppar
till köttet:
1 kg lammlägg utan ben
2 buntar rosmarin
1 bunt timjan
1/2 l kycklingfond
2 msk olivolja
salt och peppar
4 vitlöksklyftor, hela och oskalade
Koksnöre att binda lammet med
Citronklyftor till serveringen
Till såsen:
2 dl grädde
1 msk mjöl
1 msk smör

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg alla ingredienser till ”stuffingen” i en matberedare och kör till en pasta.
Pressa samman blandningen och tryck in den i hålet där benet varit. Knyt samman köttet med koksnöre. Det får gärna vara kladdigt. Det viktiga är att du säkrar fyllningen så att den inte rinner ut.
Pensla köttet med olja runt om och salta och peppra.
Placera köttet i en stekgryta med lock. Placera ut kryddor och vitlök runt köttet. Häll över fonden. Lägg på locket.
Ställ mitt i ugnen och låt baka i 1 1/2 timma.
Ta ut grytan och lyft ur köttet.
Sila vätskan till en kastrull. Koka upp. Låt koka så att vätskan reduceras till ca 2 dl. Blanda smör och mjöl och klicka i det under omrörning. Låt koka samman i 3-4 minuter. Häll därefter i grädden och smaka av med salt och peppar. Koka samman.
Servera köttet skivat med lite färsk rosmarin, citronklyftor, gräddsås och en god potatis eller mos.