Ugnsstekta lammkotletter med rosmarin och vitlök
Enkel och klassisk mat som du kan kombinera med sallad, en god potatis eller pasta.
Detta behöver du till fyra:
8 stora lammkotletter (det kan variera beroende hur man styckat köttet. Kan du hitta ”dubbla” kotletter som på bilden kan det räcka med vars en)
2 kvistar färsk rosmarin
1 hel färsk vitlök skuren i halvor tvärs över
1 dl olivolja
100 g smör
salt och peppar
till såsen:
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 msk tomatpuré
1/2 tsk salt
1/2 tsk vitpeppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader.
Häll oljan i en stor stekpanna och när oljan blivit varm lägger du i smöret. När det tystnat saltar och pepprar du köttet och lägger det i stekpannan tillsammans med vitlökshalvorna och rosmarinkvistarna. (Du får förmodligen steka i två omgångar.)
Stek på hög värme och vänd efter ca 3 minuter och stek på andra sidan lika länge.
När alla kotletter blivit stekta flyttar du över köttet till ett stort ugnsfat och häller över fettet och lägger över rosmarin och vitlök. Ställ i ugnen i 15 minuter och ös då och då köttet.
Ta ugnsfatet ur ugnen. Lägg köttet under folie och låt det vila 10 minuter. Häll över stekfettet med vitlök och rosmarin i en kastrull. Tillsätt vin och koka samman under ett fem minuter.
Sila över skyn i en annan kastrull. Tillsätt tomatpurén, vispa samman och därefter grädden. Smaka av med salt och peppar. Låt koka samman till dess att det tjocknar.
Servera köttet med en sallad och en god potatis och gräddsåsen.