Bruschetta med tomat och vitlök
En rätt som passar som förrätt eller mellanrätt, men som lika gärna kan vara en sidorätt när du serverar fisk eller kött. Superenkelt att göra.
Detta behöver du till fyra personer:
8 mogna plommontomater
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
2 teskedar pressad citron
10 färska basilikablad, skurna i tunna skivor
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
till brödet:
1 baguette skuret i diagonala skivor
1/2 dl olivolja att pensla brödet med
Extra basilikablad till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Skär ett litet kryss med vass kniv längst upp på tomaterna. Lägg dem i det kokande vattnet i en minut och ta sedan upp tomaterna med sked och spola dem med kallt vatten.
Dra av skalen och skär bort den lilla biten där stjälken har suttit. Dela tomaterna i halvor och ta bort så mycket kärnoir och vätska som möjligt ur tomathalvorna. Hacka därefter tomaterna grovt.
Blanda vitlök, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar i en skål. Lägg i basilikabladen när allt blandat sig.
Låt stå ca 15 minuter så att vitlöken ger smak. Lägg i tomatbitarna och blanda.
Pensla brödskivorna med olivolja. Lägg dem på plåt längst upp i ugnen och baka i 8 minuter så att de börjar få färg i kanterna.
Ta ut brödet och alldeles innan servering lägger du på tomatblandningen. Dekorera med lite extra basilika.