Skriv ut recept Skriv ut recept

Bruschetta med tomat och vitlök

,

En rätt som passar som förrätt eller mellanrätt, men som lika gärna kan vara en sidorätt när du serverar fisk eller kött. Superenkelt att göra.

Detta behöver du till fyra personer:
8 mogna plommontomater
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk olivolja
2 teskedar pressad citron
10 färska basilikablad, skurna i tunna skivor
1 tesked salt
1/2 tesked svartpeppar
till brödet:
1 baguette skuret i diagonala skivor
1/2 dl olivolja att pensla brödet med
Extra basilikablad till serveringen

Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Skär ett litet kryss med vass kniv längst upp på tomaterna. Lägg dem i det kokande vattnet i en minut och ta sedan upp tomaterna med sked och spola dem med kallt vatten.
Dra av skalen och skär bort den lilla biten där stjälken har suttit. Dela tomaterna i halvor och ta bort så mycket kärnoir och vätska som möjligt ur tomathalvorna. Hacka därefter tomaterna grovt.
Blanda vitlök, olivolja, balsamvinäger, salt och peppar i en skål. Lägg i basilikabladen när allt blandat sig.
Låt stå ca 15 minuter så att vitlöken ger smak. Lägg i tomatbitarna och blanda.
Pensla brödskivorna med olivolja. Lägg dem på plåt längst upp i ugnen och baka i 8 minuter så att de börjar få färg i kanterna.
Ta ut brödet och alldeles innan servering lägger du på tomatblandningen. Dekorera med lite extra basilika.