Skriv ut recept Skriv ut recept

Fläskfilé med parmesanpotatis

Läckert och mycket lättlagat.

Detta behöver du till fyra:
800 g fläskfilé
2 msk smör och 2 msk olja att steka köttet
salt, peppar och finhackad salvia och rosmarin
2 kg fast potatis, skalas och skivad tunt.
3 dl riven Parmesan
smör och olja till potatisen
salt och peppar till potatisen
Gröna bönor, som du kokar i saltat vatten i tre minuter och sedan hastigt blancherar i smält smör

Så här gör du:
Putsa bort eventuella senor från köttet.
Sätt ugnen på 150 grader.
Dela upp köttet i fyra biffar och platta till dem lite med handflatan. Salta och peppra och krydda köttet. Låt det ligga i rumstemperatur i en halv timma och dra åt sig saltet.
Hetta upp olja och smör i en stor stekpanna. När smöret tystnat steker du köttet tre minuter per sida. Därefter flyttar du köttet till ett ugnsfast fat och ställer det i ugnen i 10 minuter.
Koka potatis skivorna i saltat vatten i tio minuter. När potatisarna är kokta kyler du dem i iskallt vatten så att de inte efterkokar. Häll därefter av vattnet och låt potatisen torka.
Värm upp olja och smör i en stekpanna på medelvärme. Lägg i potatisen i stekpannan och strö över osten. Salta och peppra. Stek på låg värme till dess att osten smält helt. Vänd runt ofta. Lägg upp i portionsskålar eller på talrik. Ta köttet ur ugnen och servera det. Servera med gröna bönor och om du gillar det en skvätt bearnaise.