Kantarellrisotto
En klassisk italiensk rätt som har underbar smak av svamp och en strimma vitlök. Mycket populär och kan lagas på frysta svampar om det är så.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar olivolja
1 stor lök som du skalat och hackat fint
1 matsked finhackad vitlök
1/2 tesked salt och peppar
3 dl arborioris
3 dl vitt vin
1 liter kycklingfond
1/2 liter kantarellfond
2 dl riven parmesan
saften från en citron
2 matskedar smör
1 liter kantareller
6 cl mörk rom
Så här gör du:
Börja med att steka kantarellerna i hälften smör och hälften olja. Salta och peppra och häll i romen.. Kör på hög värme till dess att svampen börjar släppa vätska.
Häll 2 matskedar olivolja i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i lök, vitlök, salt och peppar i pannan. Rör till dess att löken är mjuk, men inte brun. Lägg i svampen och rör om.
Lägg i riset till lök-blandningen i kastrullen och blanda samman ordentligt. Rör och fräs samman ca 3 minuter. Häll i vinet och rör till dess att vinet absorberats, ca 2 minuter. Häll i svampfonden i omgångar och rör då och då. När den har absorberats häller du på mer och på samma sätt med kycklingfonden. Upprepa till dess att svampröran känns tjock, men inte grötig. Det tar ca 20 minuter totalt. Därefter rör ner osten och smöret. Servera när osten smält.