Ungersk gulasch
Ungersk gulasch är egentligen ett mellanting mellan en köttgryta och en kraftig köttsoppa. Genom att det finns potatis i soppan behöver du egentligen inga tillbehör utan soppan är en komplett måltid. En kall dag efter en lång promenad är det alldeles underbart. Varför inte redan på söndag.
Detta behöver du till 4 portioner:
500 g benfritt nötkött (högrev, bog, fransyska eller rostbiff)
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 röd pepparfrukt
2 msk olja
1 tsk brödkummin
4 msk tomatpuré
4 dl köttbuljong (1 dl koncentrerad köttbuljong plus resten vatten)
3 dl rött vin
4 röda paprikor
1 msk paprikapulver
6 medelstora potatisar
2 selleristjälkar
3 tomater (som du skållar, skalar tar bort kärnorna från och sedan skär i bitar)
Så här gör du:
Skär köttet i 3 cm stora tärningar, hacka löken grovt, skiva vitlök och pepparfrukt, vi tycker att du ska ta bort kärnorna, men är du vild på starka saker kan du lämna kvar alla eller några av kärnorna.. Häll oljan i en stor gryta, värm och lägg i kött, lök ,vitlök och pepparfrukt. Rör om under upphettning tills löken mjuknar och köttet ljusnar.
Sätt till kummin och tomatpuré, fräs ytterligare några minuter och späd med buljongen. Låt sjuda under lock i cirka 40 minuter. Skär paprikorna i frimärksstora bitar, skala potatisen och skär den i sockerbitsstora tärningar, strimla och hacka sellerin. Sätt till hälften av paprikan, allt paprikapulver, all potatis och selleri. Fortsätt att sjuda under lock i cirka 20 minuter. Lägg i tomatbitarna tillsammans med resten av paprikan. Sjud i ytterligare 10-15 minuter, smaka av med salt, peppar och rör om.