Skriv ut recept Skriv ut recept

Fin orientalisk köttgryta, som har mycket smak, men som ändå hittar hem i den svenska mattraditionen. Lite som ett reseminne från ett främmande land.

Detta behöver du till fyra:
2 matskedar olivolja
750 g högrev, skuret i tärningar
2 dl vetemjöl (eller majsmjöl om någon inte vill ha gluten)
1 stor gul lök, skuren i tunna skivor
4 vitlöksklyftor, mosade
1 dl hackad färsk koriander
1 selleristjälk, finhackad

2 långa chilifrukter, skurna i strimlor på längden
2 bitar ingefära, ca 2 cm, hackat fint
2 matskedar currypulver
2 morötter, oskalade och skurna till tjocka mynt
2 matskedar pressad citron
3 dl krossade tomater
2 dl kokosmjölk
1 matsked sesamolja
salt efter smak
Färsk koriander eller persilja till serveringen

Så här gör du:
Vänd kött-tärningarna i vetemjöl så att de täcks av mjöl.
Hetta upp en gryta. Lägg i oljan. Stek de mjölade kött-tärningarna så att de får färg.
Ta upp köttet. Sänk värmen och lägg i sesamoljan och löken och låt den mjukna. Lägg därefter i vitlök, chili, ingefära, selleri, koriander och curry. Blanda samman ordentligt.
Lägg tillbaka köttet med morötterna. Vänd dem i kryddblandningen. Tillsätt tomat, citron och kokosmjölk. Blanda ordentligt. Smaka av med salt. Sänk värmen så att det sjuder. Låt koka under lock i 45 minuter. Prova om köttet är mört. Låt annars koka ytterligare femton minuter innan du provar igen.
Servera med lite ris och sprid ut generöst med färsk koriander eller persilja när du serverar.