Creme Brulee
En lika klassisk som lättlagad dessert som passar riktigt bra i de flesta sammanhang. Också skönt att man kan förbereda innan så att tillagningen inte tar tid.
Detta behöver du
1/2 liter vispgrädde
1 vaniljstång
100 gram socker plus extra socker till att bränna av på toppen
6 äggulor
Så här gör du:
Värm ugnen till 140 grader
Lägg grädden i en kastrull. Skär vaniljstången i två halvor på längden. Skrapa loss fröna på insidan ner i grädden.
Skär skalen i cm-stora bitar och lägg i grädden. Låt grädden koka upp och sänk därefter värmen så att det sjuder under fem minuter.
Blanda äggulor och socker till ett poröst skum så att sockret löst sig helt. Det ska vara blekt och krämigt.
Få grädden att koka upp igen. Häll grädden genom en sil så att vaniljbitarna försvinner. Häll därefter långsamt och under omrörning denvarma grädden ner i äggblandningen. Du märker att blandningen tjocknar.
Lägg äggblandningen i låga portionssålar ca 3/4 upp i skålen.
Lägg vatten i en långpanna elle rmotsvarande och värm i ugnen. När det blivit varmt placerar du portionsskålarna i vattnet. Vattnet ska nå ungefär halvägs upp på portionsskålen. Braspannan ska stå mitt i ugnen.Låt stå i ugnen i ca 30 minuter. Det ska ha stelnat men ändå vara lite ”rörligt” i mitten. Ta ur vattenbadet och låt svalna till rumstemperatur. Allt detta kan du göra i god tid innan måltiden. När du ska servera strör du lite socker (eller brun farin) över skålen och kör med en gaslåga eller högst upp under het grill tills sockret karamelliserar. Låt sockret svalna ett par minuter innan du serverar. Servera med något bär, kanske blåbär.