Skriv ut recept Skriv ut recept

En dessert som du kommer att drömma om. Inte särskilt komplicerad att göra och alla tycker om den. Vacker på tallriken. Gör den helst dagen innan så att den hinner kylas eller åtminstone några timmar innan servering. Rätt dessertvin ger njutningsrysningar!
Detta behöver du till  4 personer (rikligt):
2 dl hackade konserverade persikohalvor. Spara lagen i burken
1 matsked gelatinpulver
4 lättvispade äggulor
2 matskedar citronsaft
1/2 tesked vailjextrakt
1 nypa salt
4 hårdvispade äggvitor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 dl färska eller frysta hallon som du värmt med 1 matsked socker till dess sockret löst sig.
Så här gör du
Låt persikorna rinna av. Spara fruktspadet i burken så att du får 2 dl vätska. Räcker inte spadet läng med vatten till 2 dl. Häll spadet i en kastrull och lös upp gelatinet. Sätt på medelvärme och tillsätt äggulorna under omrörning. Låt koka upp och ta av värmen. Rör i citronsaft, vailj och en nypa salt. Låt svalna.
Finhacka persikorna. Du kan köra dem ett par korta intervaller i matberedare om du vill vara bekäm. Det gör inget om det blir lite olika storlek på bitarna, men de ska vara små. Rör ner persikobitarna i gelatinblandningen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispgrädden vispar du så att blir så fast att den inte rinner alls. Vänd ner äggvitan i gelatinblandningen och därefter vispgrädden. Lägg försiktigt sufflésmeten i små glas eller serveringsformar. Vill du vara lite lyxig sveper du ett par varv plastfolie runt serveringsformen så att plasten sticker ovanför. Fyll också plasten med sufflémassan. Se till att det blir jämnt. Ställ sedan formarna på kylning några timmar. Ta bort plasten försiktigt när det kylts.
Servera med en liten sked av hallonkompotten. Och till detta dricker du en läckerhet från Italien:
Nivole (nr 7787) 74.- (halv flaska). Formidabelt!