Italiensk dessert
Detta är en liten läckerhet, som fungerar väldigt bra med den traditionella muscat druvan från Italien. Den är väldigt enkel att göra även om du måste låta sin matberedare eller elvisp jobba lite med äggblandningen. Kombinationen av dessert och vin är väldigt intagande.
Detta behöver du till sex personer:
6 äggulor
2 matskedar strösocker
2 matsked cointreau eller annan likör
6 mandelkakor (traditionella runda småkakor)
1 dl mycket starkt kaffe
1/2 dl mörk rom
12 hallon
24 blåbär
2 dl vispgrädde
4 teskedar vaniljsocker
2 matskedar strösocker
kakaopulver
Så här gör du:
Blanda kaffe med rom. Lägg mandelkakorna längst ner i ett litet glas. Täck kakan generöst med kafferom så att kakan ligge runder vätska. Låt kakan absorbera vätskan under ca 1/2 timma. Vispa under tiden äggen med socker och likör till ett hårt skum. Det tar en stund. Kan ta 20-30 minuter beroende på vispmaskin. Vispa grädden med vaniljsockret och strösocker.
När kakorna absorberat det mesta av kafferomen fördelar du äggskummet mellan glasen. Lägg 2 hallon och fyra blåbär ovanpå äggblandningen. Fyll försiktigt med vaniljgrädden. Strö över lite kakaopulver längst upp. Servera med et läcker och ändå friskt och fruktigt dessertvin:
Nivole (nr 7787) 74.- (halvflaska). Riktigt bra!!