Genuin kinesisk kyckling
En väldigt trevlig smakupplevelse som för tankarna direkt till det kinesiska köket. Servera med ditt favoritris och en matsked kinesisk sötsur sås.
Detta behöver du till fyra:
4 kycklingbröstfiléer
1 dl sesamolja
1 dl soja
1 dl mörk rom
1 hel vitlök där du delat klyftorna men behåller skalen på
3 cm långa bitar ingefära
3 basilika blad
4 salladslökar skurna i 4 cm långa bitar
1 matsked socker
salt efter smak
sesamolja och vegetabilisk olja att steka i
Så här gör du:
Blanda samman soja med med sesamolja, ingefära och rom. Salta kycklingfiléerna runt om och lägg i marinaden i en stor plastpåse. Låt vila kallt minst 6 timmar och helst över natten.
Ta ur kycklingen ur kylskåpet. Låt den få lite rumstemperatur. Ta kycklingen ur marinaden, men spara marinaden.
Värm upp sesamolja med vegetabilisk olja i en stekgryta. Lägg i vitlöksklyftorna och salladslöken. Stek snabbt så att de mjuknar. Lägg i kycklingbitarna. Stek kycklingen så att den får färg runt om. Häll i marinaden och sockret. Vänd om ordentligt. Låt koka under lock i 15 minuter. Ta därefter av locket och låt nästan all vätska koka bort. Vänd då och då kycklingarna. Kycklingarna ska nästan vara lite karameliserade när du serverar dem. Servera med ris och en matsked sötsur sås.