Glaserade köttbullar med vitlök
Ett fint tilltugg eller en del av en måltid. Blir riktigt läckert med lite japanska toner.
Detta behöver du till fyra-sex personer:8 hg mager köttfärs
3 teskedar sesamolja
2 dl ströbröd
1 tesked riven ingefära
2 ägg
1 matsked krossad vitlök
2 dl finhackad salladslök (hälften till garnering)
2 matskedar rostade sesamfrön (rosta i torr stekpanna och rör tätt) (till garnering)
salt och peppar efter smak
Glaseringen
1/2 dl Teriyaki sås
1 matsked vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 matskedar japansk soja
1 tesked sesamolja
1 tesked riven ingefära:
salt och peppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman köttfärs, sesamolja, ströbröd, ingefära, ägg, 1 matsked vitlök och hälften av salladslöken.Salta och peppra. Blanda samman ordentligt.
Rulla smeten till bullar, som inte ska vara större än ca 3,5 cm i diameter. Lägg bakpapper på en plåt och placera köttbullarna på plåten. Sätt mitt i ugnen ca 12 minuter så att de blir genombakade.
Medan du bakar köttbullarna blandar du samman glaseringen. Blanda samman alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Värm såsen i en kastrull.
När kött bullarna är färdiga vänder du alla i den varma glaseringen och sticker en tandpetare i varje. Lägg på stort fat, dekorera med rostade sesamfrön och salladslök och servera direkt som tilltugg till ett glas vin.