Skriv ut recept Skriv ut recept

Panerad torsk med smörsås

Snyggt och gott. Bra rätt att bjuda på. Servera med en god potatis, pasta eller bara en grön sallad.
Detta behöver du som fyra:
4 portionsbitar torskfilé
2 dl ströbröd
2 ägg
salt och peppar efter smak
2 matskedar smör
saften från 1/2 citron
1 kvist färsk timjan
Smörsåsen:
2 dl vitt vin
2 matskedar fiskfond
2 kvistar färsk timjan
1 gul lök, skivad lövtunnt
2 pressade vitlöksklyftor
2 matskedar vispgrädde
saften från 1/2 citron
2 matskedar kallt smör
1 dl finhackad gräslök
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa samman äggen i en djup tallrik. Lägg ströbrödet i en annan djup tallrik.
Salta och peppra fisken runt om.
Hetta upp smöret i en stekpanna.
Vänd fiskfiléerna först i ägget och sedan i ströbrödet.
Stek först ena sidan och när den fått färg vänd och stek den andra. Andra gången pressar du citronsaften över fisken. Fördela timjan över fisken. Ställ in fisken i ugnen i ca fem minuter så att den blir genomstekt. Häll över smörsåsen innan serveringen.
Smörsåsen:
Lägg vin, timjan, fond, lök och vitlök och koka upp. Låt blandningen reducera till dess att den är riktigt trögflytande.Häll i grädden, koka upp och sila därefter. Lägg i citronen och låt sjuda 5-10 minuter. Lägg i smöret i små klickar och låt det smälta. Lägg i gräslöken allra sist. Smaka av med salt och peppar och servera.