Skriv ut recept Skriv ut recept

En härlig risotto, som du kan äta som en egen vegetarisk rätt eller ha som tillbehör till grillad kyckling eller fisk. Förbluffande lättlagat. Den kräver snarare tillsyn än en massa ingrepp. Dina gäster blir väldigt glada.
Detta behöver du till fyra:
1 liter färdigblandad svamp- eller grönsaksfond som ska användas då och då
4 matskedar olivolja vid olika tillfällen
1/2 kg Portobello svamp i tunna skivor
1/2 kg vita champinjoner i tunna skivor
3 schalottenlökar
2 dl arborio ris
1 dl vitt vin
3 matskedar finhackad gräslök
4 matskedar smör
1 1/2 dl nyriven parmesan
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Värm två matskedar olivolja i en stor kastrull på medelvärme
Lägg i all svamp. Rör om då och då och låt steka till dess att de mjuknar och ger ifrån sig vätska.
Lägg svampen med vätska och allt i en skål.
Lägg i två matskedar olja i kastrullen och lägg i den finhackade schalottenlöken. Stek ett par minuter till dess att löken mjuknar, men inte får färg. Lägg i riset och rör kraftigt så att riset täcks med olja. Fortsätt röra under 2 minuter. Riset ska inte fastna på kastrullen. När riset börjar få lite guldfärg häller du i vinet. Du rör hela tiden till dess att all vätska absorberats i riset. Lägg i 2 dl fond och rör då och då till dess att vätskan absorberats. Upprepa detta till dess att all fond kommit i risotton. Det tar sammanlagt ca 30 minuter. Ta bort riset från spisen och rör ner svampen, smöret och gräslöken. Rör till dess att smöret smält. Lägg i parmesanen. Konsistensen ska vara trögflytande men absolut inte risgrötsfast. Blir det för fast så läng med en aning vitt vin i omgångar till dessa att konsistensen blir perfekt. Smaka av med salt och peppar och servera direkt.