Skriv ut recept Skriv ut recept

Asiatisk laxburgare

En spännande och fräsch variant på burgare som bygger på lax. Väldigt lätt att laga och en förträfflig kompanjon till ett glas vin.
Detta behöver du till fyra personer:
600 g laxfilé utan skinn och ben som du malt eller kört med pulser i en matberedare till en fin färs.
2 teskedar nyriven ingefära
2 teskedar pressad vitlök
1 matsked japansk soja
2 matskedar passerade tomater
1 tesked sesamolja
4 droppar tabasco
1 tesked koncentrerad hummerfond
2 dl ströbröd
1 dl finhackad rödlök
1 vispat ägg
salt och peppar efter smak
olja att steka i
Till serveringen;
hamburgerbröd
tomater, skivade
sallad
majonnäs
Så här gör du:
Blanda samman ingefära, vitlök, passerade tomater, sesamolja, tabasco, hummerfond och ägg i en skål.
I en stor skål blandar du lax, rödlök och hälften av ströbrödet. Blanda ner vätskan i laxfärsen. Blanda ordentligt så att du får en fast fin konsistens. Salta och peppra i den färdiga blandningen. Laxen absorberar vätska medan du rör. Forma fyra fina burgare. Täck burgarna med ett tunt lager av det resterande ströbrödet. Täck med plastfilm och låt vila i kylskåp en eller ett par timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Värm upp oljan till stekningen i en stekpanna så att det blir riktigt varmt. Stek burgarna två minuter på ena sidan och därefter 1 minut på andra sidan. Är det varmt nog får burgarna färg av det.
Lägg burgarna på ett ugnsfast fat och lägg dem i ugnen ca 10 minuter.
Servera separat eller som burgare i bröd med sallad, tomat och en klick majonnäs.