Argentinsk fiskgryta
Varma runda smaker med lite tryck. Trevlig att servera mitt på bordet med gästerna runt och med en härlig explosion av aromer.
Detta behöver du till fyra:
8 hg fast vit fiskfilé (t.ex. gös)
1 dl lime juice
2 msk olivolja
1 rödlök i tunna skivor
1 grön paprika i tunna skivor
1 röd paprika i tunna skivor
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 små spansk peppar, skurna i tunna strimlor på längden
4 dl vitt vin
3 msk koncentrerad fiskfond
1 burk hackade tomater
25 cl kokosmjölk
1 msk sesamolja
korianderblad till serveringen (gillar du inte koriander så ta bredbladig persilja)
salt och peppar
Så här gör du:
Lägg fisken i en stor plattbottnad skål. Droppa över 2 msk lime juice och salta. Ställ kallt i en halv timma för att marinera.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i löken och låt den steka så att den blir mjuk (ca 3 minuter). Lägg i paprika, vitlök och spansk peppar. Låt steka ytterligare fem minuter. Paprikan ska ha mjuknat.
Tillsätt vinet, fonden, tomaterna, kokosmjölken och sesamoljan: Koka upp och låt sedan sjuda en halv timma utan lock så att såsen reducerar lite.
Lägg i fisken med limen och häll i den resterande limejuicen. Smaka av med salt och peppar. Ta av värmen och låt fisken koka på restvärmen i såsen. Strö över lite korianderblad alldeles vid serveringen. Servera med lite ris.