Skriv ut recept Skriv ut recept

Siciliansk fiskgryta

Klassisk fiskrätt där vi har kombinerat lax och gös, men där du kan använda vilken fast fisk du gillar eller hittar. Smaken sitter i grytan.

Detta behöver du till fyra:
1 rödlök, finhackad
2 selleristjälkar, finhackade
1/2 fänkålsrot, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd chili utan kärnor, finhackad
2 kvistar timjan, finhackade
3 msk olivolja
2 dl torrt vitt vin
400 g passerade tomater
1 bifftomat, utan kärnor, skuren i strimlor
2 dl nypressad apelsinjuice med fruktkött
2 msk koncentrerad fiskfond
200 g laxfilé i bitar
200 g gösfilé i bitar
saften från en citron
Rivet skal av en citron
Hackad bladpersilja till serveringen

Så här gör du:
Hetta upp olja i en stor kastrull. Lägg i lök, selleri, fänkål, vitlök, timjan och chili. Låt steka mjuk.
Lägg i vin, apelsinjuice, passerade tomater, tomatstrimlor och fond och koka upp. Låt koka under lock under 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna, pressad citron och citronskal och låt fisken sjuda i grytan i ca 10 minuter.
Servera med ett gott bröd och ett nykokt ris.