Pasta med svampsås
En god och lättlagad svampsås som passar bra till pasta, men som blir ett bra komplement till dina grillade revbensspjäll.
Det här behöver du till fyra personer:
3 matskedar olivolja
4 vitlöksklyftor som du skalar och skivar lövtunnt
1 dl hackad gul lök
5 dl finhackad svamp efter ditt val (champinjoner går bra det också)
3 matskedar tomatpuré
1 matsked svart olivtapenad (kan köpas färdig)
10 cl rött vin
1 matsked japansk soja
1 matsked finhackad färsk oregano
en nypa kajennpeppar
salt och peppar efter smak
spaghetti i den mängd som aptiten säger
parmesan att riva eller hyvla
Färsk timjan eller oregano till serveringen
Så här gör du:
Värm upp lite oivolja i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i lök och vitlök och stek den mjuk.
Lägg i svampen och låt det steka samman till dess att svampen börjar vätska sig. Det tar ca 8 minuter.
Tillsätt tomatpuré och tapenade. Rör samman och låt sjuda i två minuter. Tillsätt rödvin och soja. Blanda väl och låt reducera så att det inte finns synlig vätska. Det tar ca 8 minuter. Tillsätt oregano och smaka av med salt och peppar.
håll såsen varm och koa pastan enligt instruktion på förpackningen. När pastan kokat färdgigt tar du 1/2 dl av pastavattnet och rör ner i svampsåsen. Sila sedan bort vattnet och låt pastan ånga torr. Lägg i 2 matskedar riven parmesan i svampsåsen och rör om.
Häll pastan i stekpannan med såsen och vänd samman. Servera direkt med lite hyvlad parmesan och några kryddkvistar.