Skriv ut recept Skriv ut recept

Kantarellsoppa

En väldigt läcker soppa som är urenkel att göra och som kan göras på skogschampinjoner om det kniper. Blir bra som förrätt eller som en lätt middag.
Detta behöver du till fyra:1 liter kantareller uppdelade (1/2 + 1/2)
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor, skalade och skurna i tunna skivor
5 dl kantarellfond (blanda 1 del koncentrerad fond med 4 delar vatten)
1 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
olivolja
färska timjanblad
Så här gör du:
Värm upp olivolja i en kastrull. Skala och hacka löken och lägg den i oljan och låt den koka på låg värme under lock till dess att den är mjuk och genomskinlig. Ta av locket och lägg i 1/2 liter svamp skuren i stora bitar. Öka till medelvärme. Koka till dess att svampen släppt ut vätskan och att den nästan kokat torr. Häll i vin och fond. Låt sjuda i 15 minuter.  Häll soppan i omgångar i en matberedare och kör den länge på hög hastighet så att det inte finns kvar några bitar av något.
Häll tillbaka soppan i kastrullen koka upp och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
Stek den resterande svampen på hög värme i olivolja så att den får lite färg. Salta och peppra.
Häll soppa i en skål och droppa över några droppar god olivolja och några timjanblad. Placera en generös sked av den stekta svampen mitt i soppan. Servera.